Блог

5 предизвикателства при работата с онлайн магазин

Ръководите онлайн бизнес и продавате чрез онлайн магазин? Ако отговорът Ви все още е Не, то побързайте, конкурентите Ви вече го правят. Хората купуват все повече от магазини онлайн, даже и в България. Без значение дали сте от години в интернет или съвсем скоро заявихте изработка на онлайн магазин, за да продавате, покрай многото клиенти и търсенето на продуктите Ви се налага да се справите и с много предизвикателства. Така е, нали?!

Голяма част от проблемите с онлайн търговията са такива, че могат да бъдат решени с лекота. Необходимо е само да идентифицирате проблема навреме и да знаете кои са правилните стъпки, за да го отстраните бързо, в самото му начало.

Питате се дали ще успеете да реагирате правилно в точното време? Да, ще можете! Истината е, че тези проблеми не са уникални, неприятностите не се случват само при Вас!

Големите онлайн магазини също са изправени пред предизвикателства – вземете за пример кампаниите  за черен петък на големите търговци, от преди 2-3 години. Имаха ли проблеми със сървърите си, бяха ли онлайн магазините им недостъпни, в определени часове, заради големия трафик? Да, случи се.

А щом те успяха да преодолеят подобни препятствия и да завършат успешно промо периода си, с много реализирани продажби и доволни клиенти, значи и Вие ще можете!

В този ред на мисли, нека погледнем 5 предизвикателства, свързани с онлайн магазините и как да се справите с тях.

Проблем 1: Онлайн магазинът Ви е обект на атаки

Решение: Ако имате онлайн магазин, един от най-съществените проблеми може да са хакерските атаки. Причината е, че хакерите са навсякъде. Трябва да знаете как да защитите сайта си от атаки, в това число и DdoS (distributed denial-of-service). За да не Ви се случва, трябва сървърът да е добре защитен и достатъчно подготвен за трафика, който се реализира или може да реализира. Ако нямате много познания как се случва това, то ще трябва да потърсите услугите на професионалисти. Винаги трябва да сте сигурни ще онлайн магазина Ви ще е достъпен 24/7/365.

Проблем 2: Действителната видимост на онлайн магазина в търсачките е малка

Решение: Още един сериозен проблем, с който онлайн търговците се справят. За да бъде решен този проблем трябва да се изпълни поредица от стъпки. Имате нужда от различни технологични инструменти, с които да следите постоянно онлайн магазина си и да анализирате ежедневно данните. Пример за такъв полезен инструмент е Google Search Console. Чрез него може да проверявате състоянието на онлайн магазина (който задължително трябва да е добавен в конзолата като Ваша собственост) в индексите на Google, да изпратите карта на сайта, заявка за индексация на сайт или на конкретна страница, да следите представянето на сайта при органично търсене и др.

Проблем 3: Онлайн магазинът Ви не се актуализира на мобилен телефон

Ако имате колебания дали сайтът Ви е окей на мобилни устройства, проверете веднага! И ако откриете проблеми, отстранете ги веднага! При положение, че самите Вие търсите нещата през мобилния си телефон, то това правят и Вашите клиенти! Всички обичаме да четем и разглеждаме, докато сме в движение. Най-малкото, така пестим време.

Безплатните WordPress и OpenCart платформи за изработка на онлайн магазини идват с user-friendly теми. Разбира се, това може да се реализира при всеки магазин, а цената им зависи от сложността на изработката.

Проблем 4: Няма възможност за пазаруване без регистрация

Пазаруването в онлайн магазин като гост е чудесна опция за онези, които не желаят да правят регистрации или да използват имейла си, за да поръчат нещо. А все още у нас има и хора, които нямат собствен имейл, а искат да купуват онлайн. Решението е да бъдат създадени възможности за поръчка, най-често се прави опция за завършване на покупката като Гост. Друг работещ вариант е т.нар. форма за Бърза поръчка. В нея се въвеждат само име и телефонен номер, а консултантите на онлайн магазина уточняват всички детайли.

Проблем 5: Необходимост от постоянно обновяване на съдържанието

Потребителите у нас, както и тези в чужбина обичат да се информират. Не само за всети и случващото се, а и преди да купят даден продукт или да поръчат услуга. В последните 2-3 години онлайн магазините трябва да предлагат не само продукти, а и информация за тях. По тази причина, вграждането на Блог в магазина Ви е необходимо. Разбира се, за да имат повече клиенти, трябва ежедневно да предлагате ново съдържание, снимки, клипчета и други. Настройките на блога към OpenCart, например, се правят лесно и бързо. А наличието на секция с информация води до по-голям интерес и повече продажби. А Вашия магазин има ли собствен Блог?!

 

5 предизвикателства при работата с онлайн магазин
5 (100%) 2 votes
Николай Тодоров5 предизвикателства при работата с онлайн магазин